Speldesigns kurser

Är du spelintresserad och nyfiken på att utforska speldesign och spelande? På Folkhögskolan Skurup och Fridhem i Malmö kan du läsa Speldesign Bas eller Entreprenör, där du under ett år får utforska spel och speldesign som praktik och fenomen.

Vi riktar oss till dig har ett stort intresse och erfarenhet spel och spelande på ett eller annat sätt, till exempel genom lajv och rollspel, datorspel eller brädspel och vill prova på att ta fram egna spelidéer och utforska spel som uttryck. Vi arbetar utåt mot de verksamma företag och föreningar som finns i Malmöregionen, med gästföreläsare, studiebesök och workshops. Studierna sker på heltid där tiden delas mellan lektioner och workshops och eget projektarbete. Fokus under kursen ligger på att ta fram prototyper och utforska spel som fenomen – analogt och digitalt.

Mitt i Malmö

Lokalerna på Sofielundsvägen ligger nära till allt i Malmö, med gott om kreativa verksamheter i husen runt om och på den närliggande Norra Grängesbergsgatan Det är också nära till Möllevångstorget och Malmös kreativa kärna.

Din egen utveckling

Under utbildningen får du en chans att arbeta med spel och hitta din egen potential. Målet är att du efteråt ska hittat just ditt uttryck och fått utforska spel från ett skapande perspektiv. Du får verktyg att arbeta med olika metoder och självförtroende att utforska dina idéer.

Workshops

Tillsammans skapar vi en kreativ miljö och arbetar i workshop-format. Du har tillgång till skolans lokaler och jobbar i projekt med dina klasskamrater eller individuellt.

Inspiration och nätverk

Vi gör studiebesök på spelföretag och hos föreningar för att få inspiration och bygga upp nätverk. Vi tar också in gästföreläsare för att upptäcka andra former av spel och vad man kan arbeta med som spelintresserad och kunnig. Vi besöker studios och platser i både Malmö och Köpenhamn.

Studieresa

Under våren 2020 gör vi tillsammans en studieresa till spelmässan A maze i Berlin (kostnad för boende och mat tillkommer). Vi passar så klart på att gå på spelmuseet och utforska staden när vi ändå är där.

Exempel på vad vi gör

Under tidigare kurs har vi gjort Escape rooms, brädspel, kortspel och digitala spel med hjälp av exempelvis Twine. Vi har tittat på marknadsföring och vi har haft besök av Indieproducenter så väl som personer som jobbar på etablerade större studios. En del av deltagarnas projekt kan du tal del av här på vår hemsida, under portfolios.

Portfolio

På vår hemsida kan du som deltagare lägga din portfolio för att visa upp och du lär dig hur du ska presentera dina projekt digitalt. Vi jobbar tillsammans med ditt uttryck och du utformar din sida efter vad du just du vill berätta.

Showcase

Två gånger under utbildningen har vi showcase, då vi visar upp våra prototyper. Tidigare har detta skett på MittMöllan och på Grand Öl&Mat. Då bjuder vi in allmänhet, gästlärare, vänner och spelsugna för att komma och testa våra spel.

Bas eller Entreprenör?

Kursen ges på två nivåer, Bas för dig som inte har gymnasiebetyg och/eller är början av att utforska din framtid och Entreprenör för dig med gymnasiebetyg som vill lära dig inte bara om speldesign i sig utan också hur man arbetar entreprenöriellt, finansierar projekt och bygger portfolio. Om du är osäker på vilken du ska söka, hör av dig till oss så diskuterar vi tillsammans.